Infobulletin januari 2023
- Agenda
- Studiedagen
Agenda
Vrijdag | 10 februari | Kinderdisco De Marel 19.00 – 21.00 uur |
25 februari t/m 5 maart | Voorjaarsvakantie | |
Studiedagen – leerlingen basisonderwijs hebben geen onderwijs
Woensdag | 8 februari 2023 |
Dinsdag | 11 april 2023 |
Maandag | 26 juni 2023 |
Personele bezetting
Op De Marel gaat er veel tijd en aandacht naar de personele bezetting. Het is op dit moment een hele puzzel om alle groepen bemand te krijgen.
Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt waarom wij zo’n hoog ziekteverzuim hebben. Ook wij stellen onszelf deze vraag regelmatig, zeker omdat het ziekteverzuim al vanaf de start van dit schooljaar hoog is. Ik heb al eerder genoemd dat je soms pech hebt en wij denken nog steeds dat dit aan de orde is binnen ons Kindcentrum.
Wij startten dit jaar met 4 collega’s die geopereerd moesten worden; één collega is daarvan van volledig hersteld. 1 Collega verwachten wij dit jaar niet terug voor de klas, twee collega’s zijn nog aan het re-integreren, waarvan we dachten dat 1 collega al na de herfstvakantie zou terugkeren. Ook hebben wij een collega die herstellende is van een longembolie en een collega herstellende van longcovid. En tenslotte is nu ook één van de flex-medewerkers uitgevallen.
Met ingang van januari moesten wij afscheid nemen van Rosanne (leerkracht groep 5), omdat zij als flexpool-medewerker ingepland stond bij een andere school van IJmare. Gelukkig keerden twee collega’s terug van ouderschapsverlof.
Met extra inzet van de aanwezige collega’s en het laten vervallen van ambulante taken en administratieve bezigheden, gecombineerd met de inzet van 2 flexmedewerkers, de inzet van een ouder en met de samenwerking met het Cultuurhuis lukt het ons meestal het rooster rond te krijgen. Maar nu we te maken hebben met collega’s met griep en keelpijnklachten moeten we helaas ook af en toe aan een groep vertellen dat zij niet op school kunnen komen. Wij hebben geen vervanging meer en weten het niet anders op te lossen. Wij vinden dat ontzettend jammer en doen ons best om deze periode zo kort mogelijk te houden.
Binnen IJmare is de personele situatie van de scholen een vast agendapunt bij het directieoverleg en binnen de scholen en kindcentra. In samenwerking met Atlant en Fedra proberen wij te zoeken naar structurele oplossingen, maar dit is niet eenvoudig. Ik wil u verwijzen voor meer informatie naar het platform De nieuwe schoolweek – De nieuwe schoolweek. Het is zeker dat er veranderingen moeten komen in de toekomst, want het lerarentekort wordt steeds groter en het wordt steeds ingewikkelder om oplossingen te vinden voor de afwezigheid van collega’s.
Ik hoop dat u door deze informatie beter begrijpt waarom beslissingen genomen worden. Alhoewel ik ook begrijp dat wij u regelmatig voor het blok zetten om te vragen om uw kind thuis op te vangen. Als u na dit schrijven nog meer vragen heeft, nodig ik u uit om deze aan mij te stellen. De dagen dat ik aanwezig ben sta ik meestal bij de start op het plein, maar ook door de dag heen, staat mijn deur vaak open. En natuurlijk is het maken van een afspraak altijd een mogelijkheid. Ik denk dat wij en jullie hetzelfde voor de kinderen willen en dat is goed onderwijs en een fijne tijd op ons Kindcentrum.
Marjan de Lange, directeur.
OPO IJmond is niet meer, leve IJmare! Dit is de nieuwe naam van de stichting waar onze school onderdeel van is. Kinderen spelen de hoofdrol in een superleuke persconferentie. Veel kijkplezier.
Bericht vanuit de gemeente
VVN-afdeling Beverwijk/Heemskerk vraagt om verkeersouders
Iedereen wil dat zijn/haar kind veilig naar school kan lopen of fietsen. Belangrijk is dat de kinderen daar wat hulp bij krijgen en een verkeersouder kan daarbij een belangrijke rol spelen.
Onze afdeling organiseert jaarlijks het Praktisch Verkeersexamen voor de leerlingen van groep 7 van de basisscholen van Beverwijk/Wijk aan Zee en Heemskerk, maar wij zijn op zoek naar een nog betere samenwerking. Een verkeersouder op elke school vormt voor ons de ideale verbinding tussen basisschool, ouders en Gemeente.
Wat doet een verkeersouder?
Een verkeersouder helpt mee aan de verkeersveiligheid rondom de school. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat hij/zij:
- meedenkt over veilige school-huisroutes;
- meehelpt verkeersactiviteiten voor de kinderen te organiseren, zoals een les veilig oversteken, een dode hoek-les;
- meehelpt aan bewustwording van verkeersregels en verkeersveilig gedrag;
- het naar school lopen en fietsen stimuleert met de actie “Op voeten en fietsen naar school”. Kinderen worden hierdoor vaardiger in het verkeer en bewegen is gezond!
- meehelpt met het oefenen voor het Praktisch Verkeersexamen en ouders vraagt om de controleposten tijdens het examen te bezetten.
Het verkeersouderschap is vrijwilligerswerk, wat betekent dat je als verkeersouder zelf de tijd kunt invullen. Verkeersouder ben je trouwens nooit alleen, ook al ben je misschien de enige op school. Je werkt samen met de school, maar ook met de VVN-afdeling Beverwijk/Heemskerk en je wordt ondersteund door de landelijke VVN-organisatie.
Spreekt de materie veilig verkeer je aan en wil je hieraan voor de school bijdragen, laat het dan het schoolhoofd weten of stuur een berichtje naar secretaris@vvn-afd-beverwijk-heemskerk.nl. Mogen wij op je rekenen?
Voor meer informatie over onze activiteiten zie verder op deze website.
Groep 4
In januari is groep 4 gestart met de methode Vier X Wijzer voor wereldoriëntatie.
Ons eerste thema is Vogels in de winter. Wij zijn gestart met een leerzame les van de boswachter Evert Jan. Tijdens dit uurtje leerden we van alles over verschillende soorten vogels en konden we ze van heel dichtbij bekijken.
Op de dinsdag en donderdagmiddag kunnen de kinderen door middel van keuzekaarten zelf kiezen wat ze gaan doen. Bijvoorbeeld: vogelsnavels testen, pindaketting rijgen, vogelgids maken of je eigen vogel tekenen.
De kinderen in groep 4 worden al echte vogelkenners!
